Over OpgewektGroen.

OpgewektGroen zag het levenslicht in het Brabantse Elsendorp: een kerkdorp in de gemeente Gemert-Bakel. Daar kwam in 2012 voor het eerst een aantal ondernemers bij elkaar die het plan hadden opgevat om energie op te wekken op een gezamenlijk zonnedak. Ze vonden namelijk dat de transitie te traag verliep en hadden de behoefte om de bewoners en ondernemers van Elsendorp te helpen zelfvoorzienend te worden. Want wat was er nou mooier om als bedrijf zelf je energie op te wekken en je eigen warmte te regelen?

Samen met de roergangers van OpgewektGroen (dat toen nog niet onder die naam bestond), werd het project in ’no time’ gerealiseerd. Planmatig en kordaat. Kenmerkend voor de mensen uit Elsendorp die het ’Niet lullen maar poetsen’ tot een kunst hebben verheven. Het zou de opmaat worden voor de werkwijze van het huidige OpgewektGroen. Het eerste project kwam met succes van de grond. Er zouden er nog velen volgen.
Lokale opwekking voor lokale afnemers biedt nieuwe economische kansen. Denk bijvoorbeeld aan zelfopwekking van energie als nieuw verdienmodel voor het MKB. Daarbij is het een vestigingsfactor voor nieuwe bedrijven in de regio.

Voor OpgewektGroen allemaal redenen om daar alle energie in te steken en lokale opwekking in heel Nederland op te zetten. Om dat goed uit te kunnen rollen, werken we samen met Stichting Energiek Nederland, Energiecoöperatie Noord-Brabant, Energiecoöperatie Gelderland en Energiecoöperatie Limburg.

En natuurlijk het Zeeuwse PZEM de enige nog in Nederlandse handen zijnde energiemaatschappij. Een degelijke Zeeuwse partij die de groene energie van OpgewektGroen aanvult met haar eigen gas en stroom.

Helpdesk-opgewektgroen

Helpdesk.

We zitten klaar om je te helpen. Want misschien heb je nog vragen. Die beantwoorden we snel en efficiënt. Stel je vraag via e-mail. Dat kan op de contactpagina waar de meeste onderwerpen aangevinkt kunnen worden. Doorgaans krijg je binnen 24 uur antwoord.

Als je liever rechtstreeks contact wilt hebben en een opgewekte stem

wilt horen, kan bellen natuurlijk ook. We zijn van maandag t/m vrijdag van 9.00 uur tot 17.30 uur bereikbaar op: 085-3032760

Maar ook als je al deelgenoot bent van de OpgewektGroen-beweging, helpen we je graag met het beantwoorden van al je vragen.

Veelgestelde vragen.

Wat is groene energie?

Groene stroom is elektriciteit opgewekt uit duurzame energiebronnen. Het begrip wordt gebruikt om een onderscheid te maken met de uit fossiele brandstoffen opgewekte elektriciteit, die dan “grijze stroom” wordt genoemd.

Is mijn energie echt groen?

Je stroom is echt groen als jouw verbruik ook daadwerkelijk met een groencertificaat of Garantie van Oorsprong (GvO) is ingekocht. Dat kun je opvragen bij je energieproducent/leverancier.

Wat is CO2-gecompenseerd gas?

CO2 gecompenseerd gas betekent dat je aardgasverbruik gecompenseerd wordt door het aanplanten van bomen.

Wat is het voordeel van lokale opwekking?

De energie wordt lokaal opgewekt en een gedeelte daarvan wordt direct gebruikt. Dat maakt het tot efficiënte energie, aangezien het elektriciteitsnet wordt ontlast en extra investeringen in het net worden vermeden. Bovendien is er geen sprake van energieverlies tijdens het transport, omdat de energie wordt verbruikt op de plaats waar deze wordt opgewekt.

Een ander voordeel is dat de energie voor een groot deel wordt opgewekt uit duurzame en onuitputtelijke bronnen, met minder CO2-uitstoot.

Wat voor bewijs krijg ik als ik groene stroom afneem?

Je ontvangt dan een Garantie van Oorsprong (GvO)

Regelt OpgewektGroen mijn overstap?

Ja, OpgewektGroen regelt geruisloos je overstap en zorgt dat je niet zonder stroom of gas komt te zitten.

Wat is het voordeel van zonnepanelen op een dak?

Van je eigen opwekking stroom afnemen, is goedkoper dan inkopen van een energieleverancier. Daarnaast krijgen de daken er niet alleen een extra functie bij, maar ook een toegevoegde waarde.

Waarom ondersteunt OpgewektGroen de energiecoöperaties?

Om de energietransitie te versnellen. Elk afgerond duurzaam project is er weer één! Bij ons ligt de focus op korte termijnprojecten die binnen 12 maanden gerealiseerd worden.

Kan ik via OpgewektGroen investeren in een energiecoöperatie?

Ja dat kan. Door lid te worden van een van de Energiecoöperaties en/of een energiedeel te kopen als waardecertificaat.

Waarom zou ik als ondernemer voor OpgewektGroen kiezen?

Dan weet je 100% zeker dat er met man en macht aan de lokale opwekking gewerkt wordt. Dat hebben de oprichters van OpgewektGroen samen met Stichting Energiek Nederland al bewezen met ruim 30 lokale projecten. Deze ontwikkeling gaat sneller wanneer de lokale ondernemers aan onze projecten deelnemen.